perjantai 9. lokakuuta 2015

Paistetut kaneliomenat ja omenasoseet

Äitini kävi meillä ja toi tuliaisiksi ison korillisen omenoita. Meidän omassa pihassa ei ole ikävä kyllä yhtään omenapuuta, mutta onnekseni äidilläni on ja sato olikin aika hyvä, tosin kovin rupisia ja matosia oli suurin osa. Suoraan syötäväksi ei kuormasta montaa omppua jäänyt, mutta keitin sitten ihan perinteistä omenasosetta, kokeilin myös uuniomenasosetta ja leivottiin piirakka.

Harmikseni en huomannut ottaa kuvaa isosta pärekorista omppuineen, oli mahtavan näköinen, mutta laitan tähän nyt omenasoseen ja kaneliomenoiden helppoakin helpommat reseptit.

Omenasose

Omenaa
Kookospalmusokeria
Vettä

Kuori ja pilko omenat.  Itselläni oli 5 litran kattila aivan täynnä omenalohkoja (en huomannut punnita omenoita, mutta arvioisin, että niitä oli noin 2,5 kg) , johon sitten lisäsin kookospalmusokeria n. 1 dl ja 2 dl vettä. Keitin miedolla lämmöllä välillä käännellen/sekoittaen ja kun omenat olivat kypsiä, soseutin sauvasekoittimella, purkitin puhtaisiin rasioihin ja pakastin. Yhden purikin jätin tietenkin suoraan jääkaappiin, tulee heti käyttöön. Tämä on älyttömän hyvää puuron kanssa.

Ravintosisältö noin 50 kcal/100g.

Uuniomenasose

Omenaa
Intiaanisokeria
Kanelitanko
Vaniljajauhetta

Kuori ja pilko omenat. Lado omenalohkot, kookospalmusokeri ja kanelitanko uunivuokaan. Paista uunissa 150 asteessa noin 1,5 tuntia välillä sekoittaen. Tässäkään en huomannut punnita omenalohkoja, mutta arvioin niitä olleen suurin piirtein saman verran kuin omenasoseessa ja intiaanisokeria laitoin n. 1 dl. Kun omenat olivat kypsiä, lisäsin vaniljajauhetta ja soseutin kevyesti  vielä sauvasekoittimella. Purkitin ja pakastimeen odottamaan herkuttelua.

Ravintosisältö noin 50 kcal/100g.

Omenasoseet ovat tosi hyviä esim. puuron, luonnon jugurtin, rahkan tai vaikka pannarin kanssa.

Ravintosisältöä en pystynyt tarkkaan laskemaan, koska jostain syystä en punninnut omenoita soseita tehdessäni.

Itse tykkään enemmän näistä soseista kuin hillosta. Maistuu omenalta eikä sokerilta.

Paistetut kaneliomenat

400 g lohkottua omenaa
10 g kylmäpuristettua kookosöljyä
10 kookospalmusokeria
0,5 tl kanelia

Lisää lämpimälle pannulle kookosöljy sekä kookospalmusokeri, anna sokerin sulaa hetki. Varo, että sokeri ei pala. Lisää mukaan omenalohkot. Paista miedolla lämmöllä omenoita välillä käännellen. Kun omenat ovat pehmenneet lisää kanelia maun mukaan. Nautitaan lämpimänä.

Ravintosisältö 70 kcal/100g.

Itse tykkään syödä kaneliomenoita ihan sellaisenaan tai luonnon jugurtin kanssa. Lämmitän valmiita kaneliomenoita mikrossa hetken, jos syön valmiita omppuja vaikka seuraavana päivänä.


Omenasatoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti